FIATALOK A NEMZETKÖZI KAPCSOLATOKBAN – AZ ORSZÁGOS DÖNTŐ EREDMÉNYE

2017. január 23-án rendezte meg az Agria Universitas Egyesület a Fiatalok a nemzetközi kapcsolatokban – Kultúrák közötti párbeszéd középiskolai vetélkedő mindent eldöntő III. fordulóját.

Az Agria Universitas Egyesület 2007-ben alakult. Tevékenységét két fontos területen fejti ki: egyik a politikai kultúra színvonalának emelése, a másik a tehetséggondozás. A tehetséggondozási programon belül az akadémiai szférában a közép- és felsőoktatásban tanuló hallgatókat karolja fel, a gazdasági szférában a fiatal vállalkozókat támogatja.

Fiatalok a nemzetközi kapcsolatokban vetélkedő szervezését 2006 óta végzi az Agria Universitas Egyesület és az Eszterházy Károly Egyetem Politológia Tanszéke. A verseny három részből áll: egy írásbeli feladatból, egy nyílt napból – amelyet a diákok a saját iskolájukban rendeztek az adott témában –, valamint a döntőből, ahová a legjobb tíz csapat jutott be az ország különböző részeiből.

dsc_4131

dsc_4125A versenyzők alapvető ismeretei elsősorban a történelem és a társadalomismeret előtanulmányaikból származnak. Ezek azok a tárgyak, ahol olyan kérdésekről tudnak beszélni, amelyek a mindennapokhoz is kapcsolódnak, meghatározó részben a politikai kultúrához. Ezek a versenyek amellett, hogy a nemzetközi kapcsolatokban segítenek eligazodni, arra is szolgálnak, hogy az olyan alapvető politikai fogalmakkal is tisztában legyenek, amelyek a hétköznapokhoz is szükségesek. Céljuk, hogy a versenyzők a felkészülés során olyan információk birtokába jussanak, hogy a nemzetközi folyamatokról szerzett tapasztalataikat képesek legyenek a mindennapokban kamatoztatni, képesek legyenek a kultúrák közötti eltérések és azonosságok megértésére, hogy néhány év múlva tudatos, aktív polgárok lehessenek.

dsc_4104„Fiatalok a nemzetközi kapcsolatokban – Kultúrák közötti párbeszéd” verseny 2017. január 23-ai országos döntőjének zsűrielnöke dr. Gyarmati István nagykövet, zsűritagjai Perger István, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének kommunikációs vezetője, dr. Mózes Mihály egyetemi tanár és dr. Horváth Ágnes főiskolai tanár, az Agria Universitas Egyesület elnöke volt. A rendezvényt Habis László, Eger Megyei Jogú Város polgármestere nyitotta meg.

dsc_4089

Az országos verseny döntőjének eredménye a következőképpen alakult:

I. helyezés: Krúdy Gyula Gimnázium, Győr

A csapat tagjai:

  • Bruszt Ráhel
  • Módos Anna
  • Szilágyi Júlia

Felkészítő tanáruk: Böröczki Róbert

Nyereményük: 4 napos tanulmányút Brüsszelbe

II. helyezés: Pécsi Leőwey Klára Gimnázium

A csapat tagjai:

  • Aracs Noémi
  • Faházi Benedek
  • Kovács Dalma

Felkészítő tanáruk: Radványi Krisztina

Nyereményük: 2 napos tanulmányút Bécsbe

III. helyezés: Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium, Miskolc

A csapat tagjai:

  • Almássy Anna
  • Bubenkó Bianka
  • Budai Amanda

Felkészítő tanáruk: Kulcsárné Gál Beáta

Nyereményük: értékes könyvcsomag

A rendezvényen készült fotók itt megtekinthetők!

teljeslogo5

A rendezvény a NEMZETI TEHETSÉG PROGRAM – Nagy hagyományú és szakmailag elismert versenyek támogatása (NTP-TV-16-0031) támogatásával valósult meg.

Leave a comment