A Fiatalok a nemzetközi kapcsolatokban döntője

Az előzőleg 2021. január 21-re tervezett döntőt — a Covid-19 járvány és a nyomában bevezetett korlátozó intézkedések miatt — sajnos határozatlan időre el kellett halasztanunk. A járvány enyhülése és a nyomában meghozott rendelkezések csak mostanra tették lehetővé, hogy a döntőt megrendezhessük. Külön jelentőséggel bírt, hogy 2021. február 15-én ünnepeltük a V4-ek megalakulásának 30. évfordulóját.

„A Visegrádi Négyek együttműködése” c. középiskolai vetélkedő országos döntőjét végül is június 4-én 10.00 órától 16.00 óráig rendeztük meg Egerben, az Eger MJV Polgármesteri Hivatalának Üvegtermében a Dobó téren.

A zsüri elnöki tisztét dr. Zupkó Gábor nagykövet, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője látta el, tagjai: dr. Molnár György nagykövet, a Külgazdasági és Külügyminisztérium különleges képviselője, dr. Horváth Ágnes főiskolai tanár, az AUE elnöke és Hacsi Lajos politológus, ny. mestertanár voltak.

A jó hangulatú vetélkedőn a csapatoknak változatos feladatokat oldottak meg. Felszabadultan vették a nemzetek népviseletéről, gasztronómiájáról, a V4 országok és városok felismeréséről szóló akadályokat, beleértve a híres zeneszerzőkkel kapcsolatos feladványt és a politikusportrék azonosítását is. Ezen kívül el kellett készíteniük a Visegrádi
Csoport közös sajtónyilatkozatát a V4 országok együttműködésének prioritásairól a 2021- 2027 közötti uniós programozási időszakra is.

Az első helyezett a pécsi Lőwei Klára Gimnázium Mali Máté, Urbán Emma, Zubán-Árvay Ábel összetételű csapata lett. Felkészítő tanáruk Radványi Krisztina.

A második helyezést az egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium csapata érte el. Tagjai: Gyúró Daniella, Molnár Edina, Szabó Virág. Felkészítő tanáruk: Vargáné Havasi Judit.

Harmadik helyen az ózdi József Attila Szakgimnázium és Kollégium Balogi Diána, Juhász Tícia, Tóthmarosi Tekla összetételű csapata végzett. Felkészítő tanáruk: Tuzáné Mák Zsuzsanna.

Különdíjat kapott Fehérvári Virág és Horváth Gellért András.

Az első helyezett csapat jutalmul 30.000, a második helyezett csapat 20.000, a harmadik helyezett csapat 10.000 forint értékű könyvcsomagot kapott.

A nyertes csapatok részt vesznek egy egynapos bécsi szakmai tanulmányúton a bécsi magyar nagykövetségre és egy egynapos budapesti szakmai tanulmányúton a Külgazdasági és Külügyminisztériumban és az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletében.

Gratulálunk a győzteseknek, valamennyi résztvevőnek és felkészítő tanáraiknak!

Leave a comment