Kőrösi Csaba köszöntője a VIII. Közéleti Akadémia évnyitóján

keh-logo

“Tisztelt Polgármester Úr, Tisztelt Elnök Asszony, Hölgyeim és Uraim!

A köszönet és elismerés szavait szeretném először kifejezni:
13-aueKöszönet a meghívásért, hogy itt lehetek a Közéleti Akadémia VIII. tanévnyitóján.

Elismerés az Agria Universitas Egyesületnek a közéleti párbeszéd kultúrájának erősítéséért, a döntéshozatali képesség szakmai képzéssel való fejlesztéséért, az értékvédelemért, a hosszú távú felelősségvállalás kultúrájának fejlesztéséért.

Elismerés a Közéleti Akadémia hallgatóinak, akik úgy döntöttek, hogy a további céljaikhoz és szerepvállalásaikhoz további tudásra kívánnak szert tenni.

Köszönet mindazoknak, akik ezt a döntést a támogatásukkal lehetővé tették.

Átlátó képesség, magas fokú szakmaiság, hatékonyság, együttműködés, társadalmi haszon, felelősségvállalás, nemzetközi kitekintés, hosszú távú érdekekben és integrált megoldásokban való gondolkodás. Ezeket olvastam és hallottam több alkalommal, amikor az Egyesület, ill. az Akadémia korábbi programjaival ill. résztvevőivel találkoztam. Mintha azokat a nagy korszaknyitó jelentéseket, javaslatcsomagokat olvasnám, amelyek az utóbbi 40 évben rádöbbentették a világot arra, hogy milyen csapdákat és hogyan kellene elkerülnünk.

Több, óhatatlanul is átalakulással járó folyamat zajlik egyszerre, és amelyeknek akkor is a részesei vagyunk, ha nem kértük.

  1. Kísérlet arra, hogy a fejlődésünket olyan pályára tereljük, ami a következő nemzedékek elől nem veszi el a lehetőséget. Átalakulás mindenképpen lesz, már zajlik, de annak tartalma tőlünk függ. Nem egyszerre, nem egyformán, és nem is azonos előjellel megy végbe a világ országaiban.
  2. Hatalmi átrendeződés a világban. Ez sem lineáris folyamat. Sokszor történt már a történelemben, de általában nem békés úton ment a pozíciók átvétele.
  3. Társadalmi orientációk, értékrendek átalakulása. Lezárulóban van egy kb. 30-70 éves vagy hosszabb időszak, számos társadalomban szemlátomást zajlik az igazodási pontok keresése. Most nem szükségszerűen csak a szegények, a gyengék vágynak új kapaszkodókra. A globalizáció révén új helyzetbe került társadalmi rétegek éreznek a korábbinál sokkal több bizonytalanságot. Sok fajta kísérlet történik, bár a média ezt szereti egyszerűsíteni és tipizálni.

A fenti folyamatok mindegyike alkalmas arra, hogy akár rövidtávon is robbanás felé vigyen egy-egy társadalmat, ha az útkeresés nem sikeres.

Azt viszont nem látjuk kellő módon, hogy ezek a nagy átalakulási folyamatok milyen mélyen összefüggenek. Amikor egy ország a megfelelő utat keresi, márpedig minden ország ebben a cipőben jár, óhatatlanul mindegyikkel szembesül. A sikeres társadalmak képesek rendszerező problémaszemlélettel integrált válaszokat adni.

A döntések nem egyszeriek és nem egyetlen pillanatra korlátozódnak. Több szinten, folyamatosan zajlanak. Kérdés, hogy minden szinten érezzük-e a szerteágazó következményeket és a felelősséget.

Mindnyájunk sikerének kulcsa az átlátó képesség, a magas fokú szakmaiság, a hatékonyság, az együttműködés, a társadalmi haszon követése, a felelősségvállalás, a nemzetközi kitekintés, a hosszú távú érdekekben és integrált megoldásokban való gondolkodás. Ezzel visszatértünk azokhoz az értékekhez, amelyeket az Agria Universitas Egyesület és a Közéleti Akadémia követ.

Tapasztalatból tudjuk, hogy a jó megoldások végül általában egyszerűek. De azt is tudjuk, hogy egy-egy kérdés megválaszolásakor nagyon sokat kell dolgozni, amíg eljutunk az egyszerűnek ható válaszig és lépésekig.

Einstein leghíresebb matematikai egyenlete pofonegyszerűnek tűnik. De ne felejtsük el, amit hozzátett: a problémákat nem tudjuk megoldani azzal a gondolkodásmóddal, amivel létrehoztuk őket.

Folyamatosan igyekszünk, és különösen azok, akik az Akadémiát létrehozták, ill. akik a hallgatói közé tartoznak, hogy minél többet és minél szélesebb összefüggésekben megértsünk a világunkról, hogy együttműködve, jobb döntésekre legyünk képesek.

Sok sikert kívánok az új tanulmányi évhez, sok sikert a résztvevőknek, az Agria Universitas Egyesületnek és Eger városának. Örömmel teszek eleget a felkérésnek, és a Közéleti Akadémia VIII. tanévét megnyitom.”

Kőrösi Csaba

a Köztársasági Elnöki Hivatal

Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának főigazgatója

2017. február 9.

 

Leave a comment